Studovat a rovnou si i vydělávat? Ve zdravotnických oborech a našich rodinných nemocnicích můžete

8. 2. 2018

Studovat a zároveň si v oboru už i vydělávat. Po této kombinaci touží tisíce studentů včetně těch, kteří nyní zvažují, kam už brzy pošlou přihlášku na střední, vyšší či vysokou školu. Perspektivní obor, kde se jim přání zaručeně splní, jsou zdravotnická studia. Ve spolupráci s rodinnými nemocnicemi Plzeňského kraje si mohou různou formou finančně přilepšit studenti všech zdravotnických škol v kraji.

„Pro příštím akademickém roce nabízíme osm bakalářských a dva magisterské obory. Jejich absolventi mají uplatnění v krajských nemocnicích. S nimi má naše škola uzavřené rámcové smlouvy o spolupráci. A nemocnice našim studentům nabízí programy se zajímavými finančními benefity,“ říká proděkanka Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni Jaroslava Nováková. Stejné programy platí i pro plzeňskou lékařskou fakultu a střední zdravotnické školy včetně těch v Domažlicích či Klatovech, tedy městech, kde působí dvě z celkem šesti krajských nemocnic.

Odborné praxe

Odborné praxe v krajských nemocnicích jsou vhodné zejména pro studenty pocházející z daných lokalit. I kdyby školu studovali jinde, povinnou praxi mohou absolvovat blízko svého bydliště. A výběr je pestrý: interní i chirurgické obory, intenzivní péče, pediatrie, rehabilitace, laboratoře, zobrazovací metody i takzvaná kolečka po různých odděleních.

Stipendia

A už přitom mohou být na jakési výplatní listině nemocnic. „Studentům nabízíme stipendia až pět tisíc korun měsíčně nebo v případě, že se někdo profiluje ve své profesi a aktivně se zapracovává nad rámec běžného vzdělávání, může to být v kombinaci s dalšími programy i více,“ vysvětluje manažerka lidských zdrojů nemocnic Plzeňského kraje Kateřina Tobiášová Mattasová a doplňuje, že v případě nástupu mohou absolventi získat i náborový příspěvek.

Trainee programy

Poměrně čerstvou nabídkou krajských nemocnic jsou trainee programy. Uchazeč si v nich může vybrat konkrétní zaměření, jakému by se chtěl věnovat. Nemocnice mu pak připraví odbornou a zároveň placenou trainee stáž přímo na míru. Student se může v rámci třech modulů trainee programu pod vedením mentora rozvíjet v teoretické i praktické oblasti a za aktivitu v programu je i náležitě honorován. Kromě toho je podstatnou výhodou programu i možnost seznámit se s reálným pracovním prostředím a již v rámci studia navázat osobní vztahy se zkušenými kolegy.

Brigády

V neposlední řadě nabízí krajské nemocnice studentům i klasické brigády, které studenti vykonávají ve svém volném čase - o víkendech, prázdninách, případně v odpoledních hodinách. „Chodí k nám studentky už z prvního ročníku zdrávky. Kromě toho, že dostávají práci zaplacenou, tak je pro ně dobré, že se rychleji adaptují v prostředí. Zvládají lépe reálné situace,“ popisuje hlavní sestra Domažlické nemocnice Jana Boučková.

Potvrzuje to i studentka druhého ročníku domažlické školy Aneta Hofmeisterová: „Naučila jsem se nebát komunikovat s pacienty, manipulovat s nimi a vlastně pod dozorem dělat skutečné úkony, nejen na figurínách, jak je to možné ve škole. A je myslím dobré už získávat pracovní návyky a tempo pracovního kolektivu,“ říká studentka.

Tip na perspektivní vzdělání

Bc. Jiří Kokoška

PR a komunikace Nemocnice Plzeňského kraje
jiri.kokoska@nemocnicepk.cz

Copyright ©2019 Nemocnice Plzeňského kraje, a.s.