Krajské nemocnice upravují částečně režim návštěv, testování a očkování

29. 10. 2021

AKTÁLNÍ INFO - TESTY, OČKOVÁNÍ, NÁVŠTĚVY

V souvislosti se zhoršující se epidemiologickou situací, se zahájením platnosti nového mimořádného opatření MZČR i v souvislosti se zvýšeným zájmem o očkování dochází v nemocnicích Plzeňského kraje k některým změnám a opatřením. Týkají se provozu testovacích a očkovacích míst a režimu návštěv.

Nemocnice v Domažlicích, Klatovech a Rokycanech vyhlásily zákaz návštěv

S ohledem na aktuální epidemiologickou situaci v regionu jsou některé krajské nemocnice stejně jako desítky dalších nemocnic v celé zemi nuceny přistoupit k zákazu návštěv hospitalizovaných pacientů. Zákaz návštěv zavedly postupně:

Zákazy platí do odvolání. Výjimky jsou dle zákona doprovod u porodu, návštěva nezletilého nebo nesvéprávného pacienta aj. V Rokycanech je navíc možnost individuální domluvy s ošetřujícím lékařem. Pro výjimky ale dále platí další podmínky: nasazený respirátor; negativní test nebo prodělání nemoci nebo očkování; a dále omezení počtu osob a času návštěvy. Zákazy a omezení návštěv se mohou průběžně upravovat a zpřísňovat, a to i v dalších nemocnicích. Podrobné a aktuální informace vždy na webu v sekci „Pacienti a návštěvy“ – „Návštěvy na lůžkových odděleních“.

Bezplatný test už nebude pro každého pojištěnce

Od 1. listopadu 2021 se dle Mimořádného opatření MZČR č. 47828/2020-30 zásadně mění podmínky provádění vyšetření nemoci covid pro účastníky zdravotního pojištění. Reagují na to samozřejmě i testovací místa nemocnic Plzeňského kraje. Úplné podmínky jsou uvedeny např. na webu Klatovské nemocnice nebo Rokycanské nemocnice, které provádí jak PCR, tak i antigenní testy, a to pro všechny skupiny zájemců. Ostatní nemocnice provádí testy omezeně dle vlastních možností a poptávky v daném regionu. Např. Nemocnice Horažďovice a Stodská nemocnice provádí jen antigenní testy, Nemocnice Svatá Anna jen PCR testy a pouze pro indikované lékařem nebo KHS a Domažlická nemocnice PCR testy jen pro indikované a antigenní testy pro níže popsané skupiny pojištěnců, nikoli pro samoplátce.

Podstatnou informací je, že od 1. listopadu hradí systém zdravotní pojištění PCR testy jen u indikovaných osob nebo, a to platí i pro antigenní testy, jen pro tyto skupiny pojištěnců:

Zájemci, kteří nesplňují výše uvedené podmínky, si mohou na některých testovacích místech (viz výše) nechat udělat test jako samoplátci za 201 Kč (antigenní) resp. 814 Kč (PCR).

Očkování bez registrace pokračuje i v listopadu. Přesto doporučujeme rezervaci

Očkování bez registrace pokračuje v očkovacích místech krajských nemocnic i v listopadu a to zpravidla v pátek dopoledne (v Domažlicích každý pracovní den). Přesto doporučujeme všem zájemcům o očkování, ať už se jedná o zahájení očkování nebo o třetí posilující dávky, se raději registrovat a následně si zarezervovat konkrétní termín. Rezervovaní přijdou na řadu bez čekání. Neregistrovaným to vzhledem k velké poptávce neumíme zaručit. Pro registrované vypisujeme v každém očkovacím místě na každý týden stovky volných termínů, aby si mohli pohodlně vybrat. Očkovací místa jsou pro registrované v provozu prakticky každý pracovní den a v případě velkého zájmu i během víkendů.

Registrace probíhá přes Centrální rezervační systém, který provozuje ministerstvo zdravotnictví na webu registrace.mzcr.cz. Po obdržení PIN2 si zájemce zarezervuje termín na webu rezervace.mzcr.cz.

Termíny očkování bez registrace jsou: