Horažďovická kuchyň pořídila nové přístroje za půl milionu. Usnadní práci a zkvalitní vaření

6. 4. 2022

KRÁTKÁ INFORMACE

Usnadní práci kuchařům a umožní vařit z kvalitních surovin. S tímto cílem modernizovala horažďovická nemocnice na počátku roku vybavení nemocniční kuchyně. Pořídila do ní pět velkých přístrojů v hodnotě zhruba půl milionu korun. Tým šéfkuchaře Josefa Maxy, mj. oceněného v soutěži Nejlepší kuchař ve společném stravování 2020, v ní připravuje denně obědy až pro čtyři stovky strávníků.

„Přístroje jsme kupovali buď úplně nově, nebo jsme nahrazovali staré, které už byly opotřebené. A také jsme potřebovali větší, protože ty původní už nestačily kapacitně,“ vysvětluje Josef Maxa s tím, že z technologií na vaření kupovala kuchyň 150litrový kotel a velkou 120litrovou pánev.

Právě původní pánev měla „pouze“ 80 litrů. „Když jsme tedy dělali oblíbené omáčky, které si objednalo více strávníků, nebo knedlíky, musely jsme používat i další nádoby na vaření, protože původní pánev nestačila. To pak komplikovala dochucování a zvyšovalo časovou náročnost příprav,“ popisuje horažďovický šéfkuchař. Varný dvouplášťový kotel používá kuchyně na přípravu čajů nebo polévek, ale třeba také na přípravu těstovin, kterých lze v nové 150litrové nádobě najednou uvařit až 30 kilogramů.

Dále nemocniční kuchyně pořídila dvě myčky na černé a na bílé nádobí a šokér, což je přístroj na rychlé zchlazení nebo zmrazení pokrmů a opětovné šetrné rozmrazování. „Dnešní hygienické normy neumožňují zchlazování potravin tím klasickým způsobem, že je necháte zchladit odstavením a okolní teplotou. To vás pak limituje v některých postupech a používání čerstvých surovin, které musíte nahrazovat polotovary,“ vysvětluje význam šokéru Maxa. „A stejně tak není možné zamrazovat suroviny nebo polotovary v běžném mrazáku, protože i to má vliv na kvalitu jídel a tu chceme pro všechny naše strávníky držet trvale na vysoké úrovni,“ dodává.

Nemocniční kuchyně v Horažďovicích připravuje veškerou stravu pro pacienty a obědy a večeře pak vaří také pro personál a externí strávníky či odběratele, kterým se pokrmy buď rozváží, nebo si pro ně chodí do nemocniční jídelny. Kuchyň denně nabízí výběr ze dvou až tří jídel. Dle nabídky a oblíbenosti pak denně vaří 350 až 400 obědů.

Doplňujeme tým

Kuchař/ka - vyučen/a nebo s praxí